fbpx

Dieta przy niedoczynności tarczycy – co należy jeść ?

Dieta przy niedoczynności tarczycy... Niedoczynność tarczycy jest zaburzeniem, w którym gruczoł ten produkuje zbyt małą iść hormonów w stosunku do zapotrzebowania organizmu. 

Objawy zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy mogą być różne, zazwyczaj jest to przewlekłe zmęczenie, ospałość i problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Czy w takim przypadku pomoże dieta tarczycowa? Co należy jeść, a czego unikać w niedoczynności? Jak dbać o zdrowie?

hashimoto tycie

Skąd bierze się niedoczynność tarczycy? 

Przyczyn rozwoju niedoczynności może być wiele. Ogólnie wyróżnić można niedoczynność pierwotną oraz wtórną.

Niedoczynność pierwotna może być skutkiem uszkodzenia tarczycy w wyniku operacji, może powstawać przez zapalenie tarczycy (np. choroba Hashimoto) czy też, jako następstwo radioterapii jodem.

Z kolei niedoczynność wtórna to następstwo niedoboru hormonu tyreotropowego (popularnego TSH), co zazwyczaj jest skutkiem uszkodzenia przysadki mózgowej lub też niewłaściwego działania podwzgórza.

Niedoczynność tarczycy rozwija się również po operacyjnym usunięciu tego gruczołu. Tyroidektomia, czyli usunięcie tarczycy jest dosyć częstym zabiegiem przeprowadzanym po zdiagnozowaniu takich stanów patologicznych lub chorób jak między innymi: 

  • rak tarczycy,
  • wole guzkowe toksyczne i wieloguzkowe,
  • choroba Gravesa-Basedowa.

Hashimoto a niedoczynność tarczycy

Dieta przy niedoczynności tarczycy ? Niedoczynność tarczycy to choroba, w której gruczoł ten produkuje zbyt małą ilość hormonów. Natomiast choroba Hashimoto jest najczęstszym rodzajem zapalenia tarczycy, a także najczęstszą przyczyną pierwotnej niedoczynności tarczycy. 

Hashimoto to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Do jej rozwoju dochodzi na skutek błędu w układzie odpornościowym, który powoduje że organizm działa przeciwko sobie.

Nieznana jest do końca przyczyna choroby, wiadomo jednak że układ immunologiczny uważa białka tarczycowe za obce i niszczy je, przez co upośledza syntezę hormonów tarczycy. 

Warto wiedzieć: hashimoto może się rozwijać bez żadnych symptomów i wówczas chory nawet nie wie, że coś mu dolega. Jednak typowym objawem choroby jest powiększona tarczyca i tworzące się wole. 

Dieta przy niedoczynności tarczycy 

Leczenie hashimoto i niedoczynności tarczycy to przede wszystkim stosowanie farmakoterapii oraz właściwego sposobu żywienia.

Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna być dietą racjonalną i zbilansowaną, dostarczającą wszelkich niezbędnych składników odżywczych. 

W przypadku niedoczynności tarczycy bardzo częstym problemem jest spowolnienie tempa przemiany materii, co nawet przy stosowaniu standardowej diety wiązać się może ze zwiększeniem masy ciała. 

Równocześnie trzeba mieć na uwadze, że aktywność tarczycy uzależniona jest od ilości spożywanego pokarmu.

W związku z tym, gdy ograniczamy ilość jedzenia, chora tarczyca zaczyna gorzej pracować. Dlatego w niedoczynności tarczycy czy hashimoto tycie jest jednym z podstawowych objawów

chora tarczyca

Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna być urozmaicona. Należy spożywać od 4 do 5 niewielkich posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu, mniej więcej co 3-4 godziny.

Ostatni posiłek powinien zostać spożyty najpóźniej 2-3 godziny przed snem. Taki układ sprawi, że mimo niższej kaloryczności diety organizm dodatkowo nie obniży tempa metabolizmu.

Warto pamiętać, ze nieleczona niedoczynność skutkuje wieloma różnymi zaburzeniami. Najczęstsze skutki niedoczynności tarczycy to przede wszystkim: 

  • ospałość,
  • wypadanie włosów,
  • zaparcia,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • zwolnienie tempa przemiany materii, czego następstwem jest tycie.

Co jeść przy hashimoto i w niedoczynności tarczycy? 

Dieta w niedoczynności tarczycy oraz w hashimoto, której jednym z objawów jest niedoczynność wygląda podobnie.

Podstawowym założeniem diety powinno być zwiększenie udziału pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. 

Dieta w hashimoto i niedoczynności tarczycy powinna być bogata w pełnowartościowe białko zwierzęce – doskonałe źródło tyroksyny, niezbędnej przy produkcji hormonów tarczycy. Chorzy powinni spożywać chude gatunki mięs , takie jak  : 

  • drób,
  • wołowina,
  • mięso z królika
  • cielęcina.

Wskazane są chude wędliny, a także chude i tłuste ryby, szczególnie morskie. Dobrym źródłem białka są również jaja oraz mleko odtłuszczone i jego przetwory. 

Chorobie często towarzyszy insulinooporność oraz zaparcia. Dlatego jadłospis przy niedoczynności tarczycy zawierać powinien produkty będące źródłem węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym i jednocześnie z wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

Wskazane są przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak :

  • razowe pieczywo,
  • pełnoziarniste makarony,
  • płatki owsiane,
  • niełuskany ryż,
  • kasza gryczana,
  • siemię lniane.

Zabraknąć nie może także owoców i warzyw, które powinny stanowić podstawę diety. Najlepsze będą: 

  • cukinia, pomidory, 
  • marchew, pietruszka, 
  • papryka, bataty, dynia, 
  • banany, figi, 
  • wiśnie, morele, 
  • winogrona,
  • owoce cytrusowe i jabłka. 
dieta w hashimoto

Tłuszcze w diecie powinny pochodzić głównie z źródeł roślinnych. Szczególnie ważna jest odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów omega-3.

Znajdują się one przede wszystkim w oliwie z oliwek, oleju lnianym oraz rybach, takich jak pstrąg, łosoś, makrela i tuńczyk. 

Chorzy z hashimoto powinni unikać wszelkich diet niskotłuszczowych, które mogą sprzyjać zaburzeniom w funkcjonowaniu układu immunologicznego, a także niedostatecznemu wchłanianiu witamin.

Właściwy poziom jodu

Dieta w niedoczynności tarczycy powinna pokrywać zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne niezbędne do odpowiedniej pracy tarczycy. Istotne jest przede wszystkim zadbanie o właściwy poziom jodu w diecie.

Najlepszym źródłem są ryby i owoce morza. W Polsce pewnym źródłem jodu jest także sól, a na rynku dostępne są wody mineralne wzbogacane w jod. Warto wymienić także: 

  • cynk – główne źródło w diecie to przede wszystkim mięso, jaja, nasiona słonecznika i dyni, fasola, ciecierzyca, cebula, czosnek, grzyby oraz len,
  • selen – to głównie orzechy brazylijskie, nasiona roślin strączkowych oraz ryby (halibut, dorsz, makrela),
  • żelazo – najlepsze źródła tego pierwiastka to przede wszystkim mięso, ryby, żółtko jaja kurzego, zarodki pszenne i otręby oraz niektóre warzywa, np. boćwina, burak czy też szpinak,
  • witaminę B12 – dieta w hashimoto powinna dostarczać odpowiednie ilości witaminy B12, jej dobrym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso wołowe, drobiowe, podroby, ryby i owoce morza oraz jaja,
  • witaminę D – jej główne źródła to tran, ryby, jaja oraz synteza w skórze od wpływem światła

Warto wiedzieć: dieta przy niedoczynności tarczycy zawsze powinna być dobierana indywidualnie i uwzględniać współistniejące często schorzenia, takie jak cukrzyca, stany zapalne czy nadciśnienie tętnicze. 

Czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy? 

Przy niedoczynności tarczycy wskazane jest unikanie produktów o właściwościach wolotwórczych, ponieważ mogą one ograniczać przyswajanie jodu. Są to przede wszystkim różnego rodzaju : 

  •  kapusty,
  • brukselka,
  • kalafior,
  • brokuły,
  • kalarepa,
  •  jarmuż,
  • soja,
  • rzepa i brukiew. 

Zaleca się zastępowanie nasyconych kwasów tłuszczowych tymi nienasyconymi pochodzącymi ze źródeł roślinnych. Zakazane jest stosowanie tłuszczów zwierzęcych –

  • smalcu,
  • słoniny,
  • boczku,
  • tłustych gatunków mięs
  • kiełbas. 

Ponadto z diety wyeliminować należy wszelkie mocno przetworzone produkty żywnościowe. Takie jak: gotowe ciastka, czekolada, torty, lody, desery i biszkopty.

Niewskazane są również krakersy, paluszki, chrupki i chipsy. Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna eliminować żywność typu fast food, zupki chińskie, gotowe sosy, konserwy, parówki i słodkie, gazowane napoje. Niewskazane są także gotowe płatki śniadaniowe. 

powiekszona tarczyca

Czego unikać w hashimoto? 

W związku z podłożem immunologicznym choroby oraz z toczącym się w organizmie procesem zapalnym stosowana dieta hashimoto powinna posiadać charakter przeciwzapalny oraz eliminować źle tolerowane produkty.

W związku z tym wskazane może być ograniczenie spożycia mleka i przetworów mlecznych lub glutenu

Gluten a hashimoto

Badania dowodzą, że choroby autoimmunologiczne posiadają silny związek z glutenem. Dlatego w przypadku hashimoto należy rozważyć zastosowanie diety bezglutenowej.

Spożywanie glutenu może sprzyjać reakcjom ze strony układu odpornościowego, a powstające przeciwciała atakują wówczas tkankę tarczycy.

Jednak taka dieta dla osób z hashimoto powinna być zawsze konsultowana ze specjalistą. 

Kasza jaglana a hashimoto 

W diecie osób chorych na hashimoto obecność kaszy jaglanej jest dosyć problematyczna. Ten typ kaszy uważany jest za jeden z najzdrowszych.

Zwiera jednak substancje określane goitrogenami, które przyczyniają się do powstawania problemów z wchłanianiem jodu oraz zaburzają aktywność hormonów. 

Warto wiedzieć: w przypadku hashimoto nie wolno przesadzać także z jodem. Jego nadmierna ilość w diecie i suplementach może zaostrzać odpowiedź zapalną. 

Jak schudnąć przy hashimoto? 

Konieczne jest przede wszystkim stosowanie odpowiedniego sposobu żywienia. Chory musi wiedzieć jak zdrowo się odżywiać.

Zdarza się, że już samo przyjmowanie odpowiednich leków pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Jednak sama farmakoterapia i dieta przy hashimoto to nie wszystko.

Konieczne jest też uprawianie aktywności fizycznej. Najlepiej 3 razy w tygodniu przez przynajmniej 30 minut.

Szczególnie polecane jest bieganie, rower, pływanie oraz szybki marsz. Lepiej unikać ćwiczeń, które wymuszają intensywny, ale krótki wysiłek fizyczny 

leczenie hashimoto
Dieta przy niedoczynności tarczycy – co należy jeść ?
5 (100%) 3 głosów

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz