fbpx
  • Home
  • Dieta wysokobiałkowa – 7 powodów, dla których powinnaś ją stosować
dietawysokobialkowa

Białka, zwane również proteinami, są obecne w większości znanych produktów żywnościowych i stanowią podstawowy budulec każdego żywego organizmu.

Doskonale wpływają na kondycję mięśni oraz przyczyniają się do szybkiego spalania tłuszczu.

#1

Brakuje Ci pomysłów na śniadanie? W tym poradniku znajdziesz 50 pysznych i zdrowych przepisów na koktajle na śniadanie do 350 kcal (świetne rozwiązanie dla osób na diecie odchudzającej).

Diety oparte na produktach zawierających duże ilości pełnowartościowego białka, stosowane są najczęściej przez sportowców, ale stanowią również doskonałą kurację dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

W niniejszym poradniku poznasz 7 powodów, dla których warto stosować dietę proteinową.

Białka obniżają apetyt!

tlustejedzenie

Spożywanie produktów wysokobiałkowych powoduje wytwarzanie przez organizm naturalnych biomarkerów poczucia sytości.

Jedząc małowartościowe, słodkie, tłuste czy łatwo przyswajalne potrawy, dajemy organizmowi jedynie chwilowe poczucie sytości, co skutkuje szybkim powrotem głodu i przymusem sięgnięcia po kolejną kaloryczną przekąskę.

Produkty wysokobiałkowe zaspokajają głód na długi czas, dlatego też dzienna ilość spożywanych posiłków zostaje zredukowana do minimum.

Schudniesz, a Twoja skóra będzie wciąż jędrna

wiszacaskora

Problemem wielu osób zmagających się z otyłością, jest zwiotczenie skóry po utracie wagi. Powodem tego jest fakt, iż skóra oraz mięśnie zbudowane są w głównej mierze z białek.

Co za tym idzie, ubogie w proteiny kuracje odchudzające powodują, że organizm korzysta z białek znajdujących się w skórze oraz mięśniach.

Proces ten pozbawia skóry elastyczności, doprowadzając do jej zwiotczenia. Skutkuje to także szybszym starzeniem się tkanek, co prowadzi do ogólnego pogorszenia się wyglądu osoby będącej na diecie.

Jest to jedna z najczęstszych przyczyn, dla której większość kobiet rezygnuje z diety i wraca do dawnej wagi.

Stosując dietę wysokobiałkową, nie zagrażamy proteinom budującym tkanki, dlatego podczas procesu chudnięcia nasze mięśnie są wciąż sprężyste, a skóra jędrna i niepozbawiona blasku.

Białka przeciwdziałają zatrzymywaniu się wody w organizmie

brzuch

Zatrzymywanie wody w organizmie to jeden z powodów ciągłej niemożności utraty wagi. Dieta wysokobiałkowa jest doskonałym rozwiązaniem tego problemu, gdyż skutecznie usuwa nadmiar wody z organizmu.

Produkty bogate w proteiny ułatwiają wydalanie moczu oraz usuwają wodę z przepełnionych nią tkanek.

Nie musisz się głodzić!

glod

W przeciwieństwie do wszelkiego rodzaju głodówek odchudzających dieta wysokobiałkowa nie zakłada odmawiania sobie jedzenia!

Sekretem całej kuracji jest jedzenie dużych posiłków i zanim pojawi się głód, tak by nie podjadać dodatkowych przekąsek.

Ważne jest zatem, aby nie omijać regularnych posiłków oraz stosować się do listy produktów dozwolonych w diecie.

Białka zwiększają odporność

Stosując różnego rodzaju głodówki bardzo często dochodzi do znacznego osłabienia organizmu, a co za tym idzie, nietrudno nabawić się różnego rodzaju infekcji.

Niedostarczanie organizmowi odpowiedniej porcji budulca, skutkuje również uczuciem zmęczenia i brakiem energii.

Taki stan często zmusza nas do rezygnacji z diety i w efekcie znów wracamy do dawnych nawyków żywieniowych.

Białka natomiast wzmacniają organizm i powodują, że mamy dużo siły i energii, a tym samym możemy być konsekwentne w dążeniu do wymarzonej sylwetki.

Różnorodność posiłków

Dieta wysokobiałkowa - jak sama nazwa wskazuje - opiera się na spożywaniu produktów białkowych, ale nie tylko! Większość osób myśli, iż stosując ten rodzaj kuracji będziemy jeść jedynie mięso, jajka i nic poza tym.

Nic równie mylnego! Jako dieta, jest bardzo zróżnicowana pod względem produktów. Dozwolone są zarówno owoce, jak i warzywa, a kompozycja pełnowartościowych dań nie sprawia najmniejszego problemu. Posiłki w diecie białkowej są zarówno smaczne, jak i sycące.

Lista produktów zalecanych w diecie wysokobiałkowej:

warzywa
  • pomidor;
  • szpinak;
  • rzodkiew;
  • ogórek;
  • kapusta;
  • por;
  • szparagi;
  • seler;
  • zielona fasola;
  • sałaty (wszystkie rodzaje);
  • papryka;
  • bakłażan;
  • cukinia;
  • buraki;
  • marchew.

Mięso, jajka oraz nabiał :

jajka
  • chude mięso (wołowina, konina, cielęcina);
  • drób (z wyjątkiem kaczki);
  • podroby;
  • ryby;
  • jajka;
  • owoce morza;
  • chude wędliny;
  • chude produkty nabiałowe.

Warto wiedzieć: z diety należy wykluczyć produkty bogate w skrobię, tj. bób, kartofle, kukurydzę, ryż, groch, awokado, etc.

Szybkie efekty!

Jedną z największych zalet diety białkowej jest możliwość utraty sporej ilości kilogramów w dość krótkim czasie. Prawidłowe stosowanie diety pozwala na zrzucenie 15 kilogramów w ciągu 4 miesięcy!

Wiele kobiet zastanawia się jak szybko schudnąć z brzucha, ud lub jak pozbyć się cellulitu w jak najkrótszym czasie.

Jako, że produkty wysokobiałkowe przeciwdziałają odkładaniu się wody w organizmie oraz znacznie przyspieszają przemianę materii, powodują tym samym utratę tkanki tłuszczowej w najbardziej typowych dla kobiet okolicach (brzuch, uda, biodra).

Na koniec lista niezbędnych produktów wchodzących w skład diety wysokobiałkowej:

CHUDE MIĘSA:

mieso
  • wołowina;
  • konina;
  • cielęcina.

Wyżej wymienione mięsa można przyrządzać wedle własnych upodobań, najlepiej pieczone bądź grillowane.

Ważne, by kawałki były wybierane z partii niezawierających tłuszczu, np. filet. Nie zaleca się stosowania masła, oliwy i tłuszczu.

JAJA:

gotowejajka

Można spożywać przyrządzone na miękko, na twardo, sadzone, w formie omletu i jajecznicy - bez dodatku masła czy oleju.

Są bogate w pełnowartościowe białko, a ponadto są również zdrowe i niskokaloryczne. Jako odpowiednik klasycznej diety proteinowej, powstała tzw. dieta jajeczna, będąca jej bardziej restrykcyjną formą, ale równie skuteczną w spalaniu nadmiarów tłuszczu.

Należy jednak pamiętać, iż jaja zawierają dużo cholesterolu i nie każdy może spożywać je w większych ilościach.

RYBY:

Jeśli chodzi o ryby, nie ma żadnych ograniczeń. Chude czy tłuste - można włączyć do menu wedle uznania.

DRÓB:

  • kurczak;
  • indyk.

W tej kategorii właściwie każdy rodzaj mięsa jest dozwolony. Wyjątek stanowi mięso kaczek oraz gęsi. Drób przyrządzamy w dowolnej formie, ale trzeba się pozbyć skóry.

NABIAŁ:

  • jogurty;
  • serki;
  • twarożki.

Należy zwrócić uwagę, aby produkty zawierały jak najmniej tłuszczu.

PŁYNY:

woda

Obowiązkowa pozycja w diecie wysokobiałkowej! Aby kuracja była przeprowadzona prawidłowo, należy przyjmować jak najwięcej wody.

Jest ona naturalnym środkiem moczopędnym - powoduje szybkie usuwanie produktów ubocznych przemiany materii z organizmu - a co za tym idzie, wspomaga skuteczne chudnięcie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}