Lunch do pracy... „ Co jeść w pracy? ” – to chyba jedno z najczęściej zadawanych przez nas pytań. Z pomocą przychodzi nam lunchbox do pracy.
Jedzenie do pudełka to rewelacyjny pomysł! Posiłki do pracy, które przygotowujemy odpowiednio wcześniej są sposobem na zapewnienie swojemu organizmowi odpowiednich i potrzebnych składników odżywczych.
W naszym artykule przygotowaliśmy dla ciebie kilka propozycji na zdrowe przekąski do pracy, a także jedzenie do pracy na zimno. Pamiętaj, że lunch do pracy wcale nie musi być nudny!
Ryżowa sałatka z bobem, pistacjami i cytryną
To wręcz idealna sałatka na lunch do pracy. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:
- 50 g ryżu pełnoziarnistego,
- 25 g ryżu czerwonego,
- ½ cytryny,
- 6 gałązek natki pietruszki,
- 50 g pistacji (pokruszonych),
- 6 gałązek kolendry i mięty,
- 400 g bobu (obranego z łupin),
- 4 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania
Na początku gotujemy brązowy i czerwony ryż w dużej ilości wody przez ok. 35 minut. Następnie, odsączamy go i płuczemy zimną wodą.
Kolejne, co robimy, to podgotowujemy cytrynę wraz z ryżem przez ok. 10 minut, a następnie kroimy ją w plastry.
Następnie – wszystkie składniki mieszamy z solą, pieprzem oraz oliwą.
Sałatka z cieciorką i makaronem
Kolejnym pomysłem na proste sałatki do pracy jest sałatka w słoiku – bardzo pożywna, która da nam energię na cały dzień. Składniki, jakich będziemy potrzebowali to:
- 100 g makaronu świderki,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 100 g cieciorki z puszki,
- pesto z pietruszki,
- miks sałat.
Sposób przygotowania
Pierwsze, co robimy, to gotujemy makaron al dente, a następnie wlewamy do naszego słoika 3 łyżki pesto.
Na samym wierzchu układamy ciecierzycę, miks sałat, makaron oraz kilka pomidorków pokrojonych na pół.
Francuski gulasz warzywny
Idealne danie do pracy zawierające dużą ilość warzyw. Doskonały pomysł na zdrowy lunch. Niezbędne składniki:
- cukinia,
- cebula,
- czerwona i żółta papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- pół bakłażana,
- 3 pomidory,
- oliwa,
- tymianek, sól, pieprz oraz odrobina ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
Jak przygotować gulasz? W bardzo prosty sposób! Na początku kroimy bakłażan w kostkę, posypujemy go niewielką ilością soli, odstawiamy na ok. 20 minut aż wypuści soki.
Następne, co robimy, to kroimy: paprykę, pomidora oraz cebulę w kostkę. Czosnek siekamy, a cukinię tniemy w grubsze plastry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy nasze warzywa – oprócz pomidorów i świeżo siekanego czosnku.
Do lekko podsmażonych warzyw dorzucamy pomidory, czosnek i doprawiamy. Całość dusimy pod pokrywką przez 10 minut.
Prawda że prosty fit lunch? Jeżeli zainteresował Cię ten przepis, więcej tego typu znajdziesz TUTAJ.
Kasza gryczana w towarzystwie warzyw
Kasza to dobry pomysł na lunch do pracy. Nie wymaga od nas wiele czasu, a smakuje przepysznie! Czego będziemy potrzebować?
- 100 g kaszy gryczanej,
- 2 jajka,
- papryczkę chilli,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- ½ pora,
- czerwoną paprykę,
- 2 łyżki: sosu rybnego, sojowego,
- 1/3 kapusty pekińskiej
- odrobina szczypiorku
Sposób przygotowania
Oczywiście, na samym początku gotujemy naszą kaszę, po czym ją ostudzamy. Kolejną czynnością jest przecięcie papryczki chilli wzdłuż i usunięcie z niej pestek. Odcinamy też zieloną szypułkę.
Następnie obieramy czosnek i razem z papryczką umieszczamy go w rozdrabniaczu, drobno szatkujemy.
Olej wlewany do patelni, postarajmy się, aby była ona dosyć wysoka. Dodajemy pastę z papryczki i czosnku i smażymy na małym ogniu, pamiętając o nieustannym mieszaniu przez ok. 5 minut.
Następnie dodajemy jajka i smażymy do momentu aż się zetną. Dodajemy posiekanego pora i smażymy przez ok. 2 minuty.
Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smażymy przez kolejne 2 minuty.
Po upływie tego czasu dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę, smażymy wszystko razem, dodając jeszcze sosów: sojowego i rybnego. Na koniec dołączamy kapustę pekińską (cienko pokrojoną).
Pieczony brokuł z kurczakiem, parmezanem i orzeszkami pinii
To zdecydowanie jeden z tych przepisów na fit lunch, który warto przygotować sobie wcześniej.
Zdecydowanie można o tym powiedzieć, że jest to dietetyczne jedzenie do pracy, które zawiera jedynie 153 kcal i zaledwie 0,3 g cukru. Zatem jedzenie do pracy – idealne!
- 2 uda kurczaka,
- 2 łyżki oliwy,
- gałązka rozmarynu,
- 400 g brokułu,
- 2 łyżeczki skórki z cytryny,
- 25 g orzeszków piniowych (najlepiej podprażonych),
- listki bazylii
- 50 g parmezanu startego w wiórki
Sposób przygotowania
Jak przyrządzić taki lunch do pracy ? W pierwszej kolejności nagrzewamy nasz piekarnik do 190°C. Uda z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy.
Następnie umieszczamy go na blaszce do pieczenia, wkładając pod niego gałązkę rozmarynu. Pieczemy przez ok. 10 minut. W tym czasie dzielimy brokuł na duże różyczki.
Mieszamy z oliwą, pieprzem i solą, a następnie posypujemy łyżeczką skórki cytrynowej. Po 10 minutach pieczenia, zmniejszamy temperaturę o 10° i dodajemy na blaszkę brokuła, którego pieczemy razem z mięsem przez ok. 30 minut.
Jak należy sprawdzić, czy nasz kurczak jest już gotowy ? To proste – wbijamy w niego nóż aż do samej kości. Jeżeli soki, które wypływają są przejrzyste, to znak, że nasze mięso jest już gotowe.
Blaszkę wyciągamy z piekarnika, aby odrobinę nasze danie ostygło. Uda rozdrabiamy na mniejsze kawałki, dodajemy do brokułów.
Na koniec całość posypujemy orzeszkami pinii, łyżeczką skórki cytrynowej, bazylią i parmezanem. Jak zabrać taki lunch do pracy? Wszelkie pojemniki na jedzenie do pracy na pewno się sprawdzą.
Może coś pikantnego?
Ciekawym pomysłem na zdrowy lunch jest także pikantny bulion z odrobiną kurczaka, soczewicy i jarmużu. Potrzebne składniki to:
- drobno pokrojona cebula,
- olej kokosowy,
- 12 ud z kurczak (bez skóry),
- ½ łyżeczki płatków chilli,
- 4 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki,
- 4 pomidory,
- łyżka świeżego imbiru,
- 200 g ugotowanej soczewicy i jarmużu,
- 2 litry bulionu drobiowego,
- sok z limonki
- 3 łyżki sosu rybnego
Sposób przygotowania
Cebulę podsmażamy na oleju kokosowym do momentu aż będzie szklista. Następnie dodajemy: pokrojonego kurczaka, czosnek, chilli, pomidory, imbir i paprykę.
Wszystko gotujemy do momentu aż kurczak stanie się biały. Dodajemy: jarmuż, soczewicę, bulion i sos rybny.
Całość gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Na koniec doprawiamy nasz bulion sokiem z limonki.
Bircher musli z borówkami – lunch do pracy na słodko
Będziemy do niego potrzebować:
- 50 g płatków owsianych,
- 100 ml jogurtu kokosowego i wody,
- sok z limonki,
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- borówki,
- podprażone płatki migdałów.
Sposób przygotowania
Wszystkie produkty (oprócz borówek i płatków migdałów) mieszamy ze sobą i wkładamy do pojemnika.
Wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Rano jedynie posypujemy to owocami i migdałami. Można też polać całość syropem klonowym.
A Ty, który lunch do pracy wybierzesz?