fbpx
  • Home
  • Dietetyczny obiad – 4 sprawdzone przepisy na szybki i zdrowy obiad
dietetyczny obiad

Walka o szczupłą sylwetkę jest trudna i wie to każdy, kto choć raz próbował zrzucić wagę. Wiele osób oblewa zimny pot na myśl o diecie. Niektórzy obawiają się, że dietetyczny posiłek nie poskromi ich apetytu i wciąż będą czuć głód, inni natomiast nie potrafią odmówić sobie ulubionych produktów spożywczych.

W naszym poradniku pokażemy, że dietetyczny obiad może być zarówno smaczny, jak i pożywny a odpowiednia dieta może zdziałać cuda, w walce z nadprogramowymi kilogramami. Przedstawiamy cztery sprawdzone i niezawodne przepisy na szybki i zdrowy obiad.

1. Ratatouille

Ratatouille to pyszny, znany na całym świecie francuski gulasz warzywny. Jest to lekkie danie, składające się z samych warzyw, więc stanowi ono doskonały dietetyczny obiad.

Aby przygotować ratatouille nie trzeba sięgać po trudno dostępne składniki, gdyż do jego przygotowania wystarczą produkty, które na co dzień goszczą w każdym polskim domu. Dzięki łatwości w przygotowaniu oraz niewielkiej ilości składników, ratatouille to smaczny, szybki a zarazem tani i dietetyczny obiad.

Składniki:

  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • cukinia,
  • cebula,
  • pół bakłażana,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 pomidory,
  • sól i pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • tymianek,
  • oliwa.
danie

Sposób przygotowania:

Pokrój bakłażan w niewielką kostkę, posyp odrobiną soli i odstaw na 15-20 minut do momentu aż puści sok. W tym czasie pokrój także papryki, cebulę oraz pomidor - również w kostkę. Cukinię potnij natomiast w grubsze plasterki, a czosnek drobno posiekaj.

Następnie rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć wszystkie warzywa, z wyjątkiem pomidorów i czosnku. Po lekkim podsmażeniu warzyw wrzuć również pomidory, czosnek oraz dodaj przyprawy.

Wymieszaj warzywa, przykryj pokrywką i duś przez 10 minut do momentu, kiedy warzywa będą już miękkie ale nie rozgotowane! Gotowe danie możesz według uznania przyprawić dodatkowo pieprzem, bądź solą.

Czas przygotowania: 30-40 minut.

2. Wegańskie kotlety

Dieta wegańska i wegetariańska to obecnie coraz popularniejsze sposoby odżywiania, przede wszystkim ze względów zdrowotnych oraz ekologicznych. Dania bazujące na produktach roślinnych są zdrowe, pożywne oraz smaczne.

Ponadto wegańskie przepisy to doskonała propozycja dla osób walczących z nadwagą, gdyż odpowiednio przygotowane dania zawierają bardzo małe ilości kalorii, a zarazem niczym nie odbiegają od tradycyjnych potraw pod względem walorów smakowych

Wegańskie kotlety to także idealny pomysł na obiad dla osób, które będąc na diecie nie chciałyby rezygnować ze smażonych potraw.

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli,
  • cukinia,
  • marchew,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • mąka z siemienia lnianego,
  • sól i pieprz,
  • papryka ostra,
  • oliwa.
kotlety

Sposób przygotowania:

Zetrzyj marchew oraz cukinię na drobnych oczkach, wymieszaj warzywa i delikatnie posyp solą, tak by puściły sok. Po chwili dokładnie odsącz warzywa, aby były całkowicie suche. Następnie posiekaj cebulę w drobną kostkę i dodaj do mieszanki.

Wyjmij fasolę z puszki, odlej całą wodę i zmiksuj w blenderze, aby finalnie otrzymać gęstą masę. Dodaj masę do warzyw, po czym wrzuć drobno posiekany ząbek czosnku. Dokładnie wszystko wymieszaj, dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę chilli bądź inne wedle uznania), mąkę z siemienia lnianego i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.

Z otrzymanej masy uformuj kotleciki, po czym smaż z obu stron na oleju, aż do zarumienienia. Tak przygotowane kotlety podawaj najlepiej z sałatką warzywną.

Czas przygotowania: 30-40 minut

3. Koktajl warzywny

Zastanawiając się jak szybko schudnąć, wiele osób próbuje ograniczyć swoje menu do jak najmniejszej ilości kalorii. Jednak żeby dieta odchudzająca miała sens, oprócz małej ilości kalorii, powinna zawierać również cenne składniki odżywcze.

Doskonałym sposobem na wyeliminowanie jak największej ilości kalorii z dziennego jadłospisu, równocześnie dostarczając organizmowi wszelkich witamin i mikroelementów są koktajle odchudzające

Można podawać je zarówno na śniadanie, kolacje jak i bardzo zdrowy, dietetyczny obiad. Koktajle można przygotowywać z różnych warzyw, w wielu pysznych kombinacjach, więc zaproponujemy dziś jedną z opcji - koktajl z brokuła, kiełków i jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • połowa brokuła,
  • kiełki rzodkiewki,
  • kiełki soczewicy,
  • jogurt naturalny,
  • suszone chili,
  • pieprz cayenne.
koktajl

Sposób przygotowania:

Pokrój brokuł na mniejsze części i sparz gorącą wodą. Następnie opłucz go zimną wodą i włóż do miski dodając kiełki oraz jogurt naturalny.

Zmiksuj całość, po czym dodaj posiekane, suszone chilli i odrobinę pieprzu cayenne dla smaku. W zależności od preferencji, możesz dodać także inne przyprawy.

Czas przygotowania: do 10 minut.

4. Pieczony łosoś z warzywami

Ryby i owoce morza to jedne z najzdrowszych produktów, które najczęściej zalecane są osobom będącym na diecie odchudzającej. Ryby są bowiem bogate w najcenniejsze składniki odżywcze (kwasy Omega-3, Omega-6, witaminy z grupy B, jod etc.), a przy tym sycą i dają dużo energii. 

Jednak aby przyrządzić 100% fit obiad, ryba nie może być smażona na oleju, ani podawana w panierce. Doskonałym przepisem dla osób walczących z nadwagą jest zatem pieczony łosoś z dodatkiem warzyw.

Składniki:

  • ok 200 g łososia,
  • brokuł,
  • papryka czerwona,
  • pomidorki koktajlowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • zioła (wedle uznania),
  • oliwa.
losos

Sposób przygotowania:

Opłucz rybę, osusz i przypraw solą, pieprzem, wybranymi ziołami (np. rozmaryn) oraz dodaj kilka kropel soku z cytryny. Następnie posiekaj brokuł, paprykę i czosnek a pomidorki przekrój na pół.

Tak przygotowaną rybę i warzywa włóż do żaroodpornego naczynia i dodaj kilka kropel oliwy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz całość ok 20 minut. Zdrowy obiad gotowy!

Czas przygotowania: 40 minut.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}