Dieta kapuściana – zalety, efekty i przepisy

Dieta kapuściana? Próbujesz schudnąć, ale znowu nie wyszło? Kolejna dieta zawiodła? No cóż, tak bywa. Ale Ty wciąż się nie poddajesz, wciąż szukasz diety dla siebie.

Najlepszym dowodem na to, że wciąż walczysz jest to, że właśnie zaczynasz czytać ten tekst. Być może dietą dla Ciebie jest właśnie dieta kapuściana?

Dieta kapuściana to wygodna dieta monoskładnikowa. Jest to dieta wprawdzie monotonna, ale za to łatwa do stosowania, przygotowanie potraw nie zajmuje wiele czasu. Podstawę diety stanowi zupa odchudzająca z kapusty. 

Wartości odżywcze kapusty

Kapusta jest warzywem odchudzającym i oczyszczającym. Dzięki dużej zawartości błonnika, usuwa zalegające w jelitach resztki pokarmowe. 

Oczyszcza także organizm z toksyn. Kapusta zawiera duże ilości witamin i soli mineralnych. Jest bogata w witaminę C, A, E, K oraz witaminy z grupy B.

zupa kapusciana

Kapusta w każdej postaci, zarówno surowa, jak i gotowana, czy też kiszona, doskonale wpływa na perystaltykę jelit, pobudza także metabolizm.

Warto wiedzieć:  jest również znakomitym źródłem potasu, odpowiadającego za gospodarkę elektrolitową organizmu.

Zupa z kapusty na odchudzanie - przepis 

SKŁADNIKI:

  • 1 główka kapusty
  • 2 papryki
  • 1 seler naciowy
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bulwa kopru włoskigo
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Kapustę włoską ( według własnego uznania ) poszatkować, po wcześniejszym usunięciu głąba. Następnie zalać wodą i zagotować, a po zagotowaniu odcedzić. 

Pozostałe warzywa umyć. Seler naciowy pokroić w plasterki, natomiast paprykę, po usunięciu gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Cebule i czosnek posiekać drobno, natomiast koper włoski pokroić w cienkie paski. 

dieta kapusciana przepis

Na rozgrzaną na patelni oliwę, wrzucić pokrojone warzywa. Podsmażać przez ok. 3 minuty, a następnie przełożyć do garnka z kapustą. Pomidory, sparzone we wrzątku i pozbawione skórki, pokroić w ćwiartki i dodać do warzyw. 

Całość doprawić ziołami prowansalskimi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalać trzema litrami wody, gotować przez pół godziny na wolnym ogniu.

Doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodać posiekaną drobno natkę pietruszki. Zupa odchudzająca gotowa!

Warto wiedzieć:  taka porcja zupy wystarczy na kilka dni. Należy odgrzewać małe porcje, tuż przed zjedzeniem. Zupę można spożywać także w postaci zmiksowanego kremu. 

Dieta kapuściana przepis na 7 dni

1 Dzień diety

Dzień rozpoczynamy od porcji zupy kapuścianej. Po śniadaniu możemy pozwolić sobie na filiżankę kawy bez mleka. Drugie śniadanie to same warzywa, w postaci lekkiej sałatki, marchewki lub ogórka. 

Na obiad jemy kolejną porcję zupy kapuścianej. Na podwieczorek zjadamy niskokaloryczny owoc. Kolację natomiast zastępujemy dużą ilością wody mineralnej lub naturalnego soku owocowego. 

2 Dzień diety

Na śniadanie jemy zielone lub liściaste warzywa w postaci świeżej lub gotowanej. Na obiad przygotowujemy porcję zupy kapuścianej.

Kolację tego dnia mogą stanowić 2 pieczone ziemniaki w mundurkach. Ważne aby nie użyć soli. Tego dnia nie spożywamy żadnych owoców.

3 Dzień diety

Na śniadanie, podobnie jak w pierwszym dniu, jemy porcję zupy kapuścianej. Drugie śniadanie mogą stanowić owoce, ważne jednak, aby nie były to banany.

Po śniadaniu możemy wypić szklankę gorzkiej herbaty. Na obiad przygotowujemy porcję warzyw, ważne by tym razem nie były to ziemniaki.

Podwieczorek to niskokaloryczne owoce. Na kolację można zjeść drugą tego dnia porcję zupy kapuścianej. Przed snem, tak jak i w ciągu całego dnia, należy pamiętać o wypiciu dużej ilości płynów. 

4 Dzień diety

To początek urozmaiceń w jadłospisie. Śniadanie, to ponownie zupa kapuściana. Na drugie śniadanie i obiad należy zjeść kilka bananów (do czterech sztuk), których wcześniej nie można było spożywać.

Kolację będą stanowiły dwa litry odtłuszczonego mleka. Wieczorem, tak jak w poprzednich dniach, należy pić duże ilości niegazowanej wody mineralnej. 

wygodna dieta

5 Dzień diety

Zupa odchudzająca z kapusty rozpoczyna nasz dzień. Obiad to ok. 200 gramów mięsa (pierś z kurczaka lub wołowina).

Na kolację możemy zjeść sałatkę z sześciu pomidorów (bez żadnych dodatków). Przed snem należy wypić 7-8 szklanek wody mineralnej niegazowanej. 

6 Dzień diety

Na śniadanie zjadamy porcję zupy kapuścianej. Na obiad tego dnia, podobnie jak dzień wcześniej, jemy mięso. Może to być gotowana wołowina, filet z kurczak, indyka albo chuda ryba.

Na kolację spożywamy zielone warzywa: sałatę, brokuł lub paprykę. Dzień kończymy piciem dużych ilości wody mineralnej niegazowanej. 

7 Dzień diety

Początek dnia, to zupa kapuściana. Na obiad tego dnia przygotowujemy brązowy niełuskany ryż z niskokalorycznymi warzywami. Kolację zastępujemy dużymi ilościami soków owocowych oraz wody mineralnej.

A może kwaśnica?

Dla osób, które chcą schudnąć, ale czują że nie "odnajdą się" na diecie kapuścianej, alternatywą dla tej zupy może być zupa kapuściana z kiszonej kapusty, która również działa odchudzająco.

Przepis na zupę z kiszonej kapusty

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • 400 g kiełbasy z piersi kurczaka
  • 400 g wędzonego filetu z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, kminek, 3 liście laurowe, ziele angielskie
  • 3 litry wody

Kiełbasę z piersi kurczaka pokroić w talarki, wędzonego kurczaka w paski, pokrojone składniki włożyć do garnka. Kapustę posiekać drobno. Obrać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Wszystkie warzywa zalać w garnku wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Gotować 60 minut, następnie doprawić majerankiem, kminkiem mielonym oraz solą i pieprzem. 

Podsumowanie

Dieta, kapuściana, podobnie jak każda dieta, ma swoje wady i zalety. Warto zwrócić na to uwagę i zastanowić się czy taka dieta, jest odpowiednia dla naszego organizmu.

Zalety :

  • dieta jest monotonna, ale jednoczesne błyskawiczna, jej efekty są widoczne już po tygodniu stosowania,
  • dieta jest niedroga i łatwa do przygotowania.

Wady :

  • dieta nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych, nie jest to zbilansowana dieta, wyklucza spożywanie tłuszczów, wiec utrudnia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E oraz K, jest także uboga w żelazo (niewielkie ilości mięsa), wapń (niewielkie ilości nabiału) oraz magnezu (ograniczone spożywanie węglowodanów które są źródłem tego cennego składnika),
  • jest dietą niskokaloryczną, znacznie spowalnia przemianę materii, po jej zaprzestaniu możliwy jest efekt jo-jo.
zupa odchudzajaca

Dieta kapuściana może sprawdzić się u osób, który zależy na szybkich efektach odchudzania, np. przed ważną imprezą. Takie osoby są zazwyczaj wystarczająco zmotywowane, aby wytrwać na diecie.

Należy jednak pamiętać, że żadna dieta nie zastąpi zdrowych nawyków żywieniowych oraz codziennej porcji ruchu.

Dieta kapuściana – zalety, efekty i przepisy
5 (100%) 7 głosów

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz