Dieta lekkostrawna – 6 kroków do pięknej sylwetki

Dieta lekkostrawna to sposób żywienia polegający na spożywaniu posiłków, które nie obciążają przewodu pokarmowego. Stosowna jest w szczególności w celach leczniczych u osób zmagających się z chorobami żołądka oraz jelit.

Celem diety jest odciążenie przewodu pokarmowego oraz ułatwienie trawienia, lecz z powodzeniem można stosować ją również jako sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Jest to doskonały sposób, by poczuć się lekko i świeżo, a zarazem oczyścić organizm z wszelkich toksyn.

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna polega na spożywaniu łatwo przyswajalnych przez organizm posiłków. Poleca się ją osobom z różnego rodzaju dolegliwościami jelitowo-żołądkowymi, jak np. zapalenie błony śluzowej żołądka, a także dzieciom i osobom starszym.

Stosując tę dietę, spożywa się jedynie produkty lekkostrawne, podawane na surowo bądź gotowane w wodzie i na parze. W głównej mierze jest to dieta lecznicza, lecz nie ma żadnych przeciwwskazań, aby mogły ją stosować osoby otyłe, z nadwagą lub chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Poniższy poradnik podpowie ci, co jeść żeby schudnąć, będąc na diecie lekkostrawnej.

Jedz regularnie

jedz regularnie

Istotną kwestią diety lekkostrawnej jest regularne przyjmowanie posiłków. Zaleca się spożywanie 4-5 posiłków dziennie, o ustalonych porach dnia, najlepiej w dwu lub trzygodzinnych odstępach czasu.

ŚNIADANIE

Staraj się spożywać go najpóźniej do godziny po przebudzeniu.

Przykład:

  1. Kasza jaglana z bananem,
  2. Bułka pszenna z masłem lub twarogiem,
  3. Wafle ryżowe z masłem,
  4. Jajka na miękko.

OBIAD

Lekkostrawny obiad powinien zawierać pożywne, bogate w niezbędne mikroelementy, aczkolwiek łatwo przyswajalne potrawy.

Przykład:

  1. Przecier jarzynowy,
  2. Chude gotowane mięso + ziemniaki gotowane w wodzie + marchewka
  3. Chuda ryba + ziemniaki gotowane w wodzie + surówka.

KOLACJA

Należy pamiętać, aby kolacja nie była spożywana później niż 2 godziny przed snem.

Przykład:

  1. Ryż z gotowanymi warzywami,
  2. Bułka pszenna z białym serem,
  3. Kasza jęczmienna,
  4. Owoce.

Spożywaj posiłki w małych porcjach

jedz male porcje

Kolejną ważną zasadą jest przyrządzanie potraw w małych ilościach, tak aby żołądek systematycznie trawił pokarm oraz żeby nie dochodziło do zalegania w nim nadmiernej treści. Stosując tę zasadę masz pewność, że pokarm zostanie szybko strawiony, w efekcie czego nie przybędzie ci dodatkowych kilogramów.

Ogranicz produkty bogate w błonnik

owoce i warzywa

Zawartość błonnika w diecie lekkostrawnej nie powinna przekraczać 25g dziennie, lecz nie należy go zupełnie wykluczać z diety. Aby dostarczać do organizmu odpowiednie ilości błonnika nie doprowadzając do podrażnienia przewodu pokarmowego, należy stosować poniższe zalecenia:

  • Wybieraj tylko dojrzałe owoce,
  • Obieraj owoce i warzywa ze skórki,
  • Stosuj produkty takie jak kasze lub białe pieczywo - zawierają małe ilości błonnika,
  • Wybieraj młode warzywa,
  • Rób przeciery warzywne i owocowe.

Zrezygnuj ze smażonych potraw

nie smazyc

Tłuste i smażone potrawy są kategorycznie zakazane! Nie tylko obciążają przewód pokarmowy, ale również powodują nadmierne odkładanie się tłuszczu. Ważne jest również, by unikać wszelkich zasmażek, a zamiast tego używać żółtka jajka bądź mleka. Tłuszcz dodajemy do przyrządzonych już potraw, na surowo.

Pamiętaj o przyjmowaniu płynów

pij plyny

Przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów jest podstawą każdej diety. Również na diecie lekkostrawnej należy dostarczać do organizmu minimalnie 2 litry wody dziennie. Trzeba jednak pamiętać, iż nie wszystkie napoje są dozwolone.

Zalecane napoje:

  • woda,
  • czarna herbata,
  • owocowa herbata,
  • zielona herbata,
  • soki warzywne i owocowe,
  • mleko.

Napoje, które należy wykluczyć:

  • alkohol,
  • kawa,
  • gorąca czekolada,
  • kakao.

Stawiaj na potrawy gotowane!

gotuj w garnku

Wiemy już, że smażenie posiłków na diecie lekkostrawnej jest niedozwolone, bowiem potrawy takie obciążają organizm i są trudne do strawienia. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie w wodzie bądź na parze. Posiłki przyrządzane w ten sposób są doskonale przyswajalne dla żołądka, a ponadto nie tracą cennych składników odżywczych. Do tego są niskokaloryczne, więc łatwo można pozbyć się nadmiaru kilogramów.

Na koniec lista produktów zalecanych na diecie lekkostrawnej:

Warzywa i owoce

  • gotowane ziemniaki
  • puree ziemniaczane
  • marchew,
  • fasolka szparagowa,
  • pomidory,
  • sałata,
  • buraki,
  • szpinak,
  • owoce cytrusowe,
  • jabłka.


Mięso i ryby

  • kurczak,
  • indyk,
  • wołowina,
  • cielęcina,
  • chuda szynka,
  • sandacz,
  • dorsz,
  • szczupak.


Produkty zbożowe

  • białe pieczywo,
  • kasza jęczmienna,
  • kasza jaglana,
  • kasza manna,
  • suchary,
  • ryż.


Tłuszcze

  • masło,
  • olej słonecznikowy,
  • olej sojowy,
  • śmietana słodka.


Każdy z nas wie, że decydując się nie dietę należy zrezygnować ze słodkości. Jeżeli jednak jesteś łakomczuchem i nie możesz wytrzymać ani dnia bez czegoś słodkiego, przedstawiamy parę produktów, które ''osłodzą Ci życie'' :

  • dżem,
  • marmolada,
  • miód,
  • cukier.
  • ciasto drożdżowe,
  • przetwory owocowe,
  • biszkopty,
  • herbatniki.
Dieta lekkostrawna – 6 kroków do pięknej sylwetki
5 (100%) 8 głosów

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz