Dieta lekkostrawna to sposób żywienia polegający na spożywaniu posiłków, które nie obciążają przewodu pokarmowego. Stosowna jest w szczególności w celach leczniczych u osób zmagających się z chorobami żołądka oraz jelit.
Brakuje Ci pomysłów na śniadanie? W tym poradniku znajdziesz 50 pysznych i zdrowych przepisów na koktajle na śniadanie do 350 kcal (świetne rozwiązanie dla osób na diecie odchudzającej).
Celem diety jest odciążenie przewodu pokarmowego oraz ułatwienie trawienia, lecz z powodzeniem można stosować ją również jako sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Jest to doskonały sposób, by poczuć się lekko i świeżo, a zarazem oczyścić organizm z wszelkich toksyn.
Na czym polega dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna polega na spożywaniu łatwo przyswajalnych przez organizm posiłków. Poleca się ją osobom z różnego rodzaju dolegliwościami jelitowo-żołądkowymi, jak np. zapalenie błony śluzowej żołądka, a także dzieciom i osobom starszym.
Stosując tę dietę, spożywa się jedynie produkty lekkostrawne, podawane na surowo bądź gotowane w wodzie i na parze. W głównej mierze jest to dieta lecznicza, lecz nie ma żadnych przeciwwskazań, aby mogły ją stosować osoby otyłe, z nadwagą lub chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Poniższy poradnik podpowie ci, co jeść żeby schudnąć, będąc na diecie lekkostrawnej.
Jedz regularnie
![jedz regularnie](http://www.skoknawage.pl/wp-content/uploads/2017/06/jedzregularnie.jpg)
Istotną kwestią diety lekkostrawnej jest regularne przyjmowanie posiłków. Zaleca się spożywanie 4-5 posiłków dziennie, o ustalonych porach dnia, najlepiej w dwu lub trzygodzinnych odstępach czasu.
ŚNIADANIE
Staraj się spożywać go najpóźniej do godziny po przebudzeniu.
Przykład:
- Kasza jaglana z bananem,
- Bułka pszenna z masłem lub twarogiem,
- Wafle ryżowe z masłem,
- Jajka na miękko.
OBIAD
Lekkostrawny obiad powinien zawierać pożywne, bogate w niezbędne mikroelementy, aczkolwiek łatwo przyswajalne potrawy.
Przykład:
- Przecier jarzynowy,
- Chude gotowane mięso + ziemniaki gotowane w wodzie + marchewka
- Chuda ryba + ziemniaki gotowane w wodzie + surówka.
KOLACJA
Należy pamiętać, aby kolacja nie była spożywana później niż 2 godziny przed snem.
Przykład:
- Ryż z gotowanymi warzywami,
- Bułka pszenna z białym serem,
- Kasza jęczmienna,
- Owoce.
Spożywaj posiłki w małych porcjach
![jedz male porcje](http://www.skoknawage.pl/wp-content/uploads/2017/06/jedzmaleporcje.jpg)
Kolejną ważną zasadą jest przyrządzanie potraw w małych ilościach, tak aby żołądek systematycznie trawił pokarm oraz żeby nie dochodziło do zalegania w nim nadmiernej treści. Stosując tę zasadę masz pewność, że pokarm zostanie szybko strawiony, w efekcie czego nie przybędzie ci dodatkowych kilogramów.
Ogranicz produkty bogate w błonnik
![owoce i warzywa](http://www.skoknawage.pl/wp-content/uploads/2017/06/owoceiwarzywa.jpg)
Zawartość błonnika w diecie lekkostrawnej nie powinna przekraczać 25g dziennie, lecz nie należy go zupełnie wykluczać z diety. Aby dostarczać do organizmu odpowiednie ilości błonnika nie doprowadzając do podrażnienia przewodu pokarmowego, należy stosować poniższe zalecenia:
- Wybieraj tylko dojrzałe owoce,
- Obieraj owoce i warzywa ze skórki,
- Stosuj produkty takie jak kasze lub białe pieczywo - zawierają małe ilości błonnika,
- Wybieraj młode warzywa,
- Rób przeciery warzywne i owocowe.
Zrezygnuj ze smażonych potraw
![nie smazyc](http://www.skoknawage.pl/wp-content/uploads/2017/06/niesmazyc.jpg)
Tłuste i smażone potrawy są kategorycznie zakazane! Nie tylko obciążają przewód pokarmowy, ale również powodują nadmierne odkładanie się tłuszczu. Ważne jest również, by unikać wszelkich zasmażek, a zamiast tego używać żółtka jajka bądź mleka. Tłuszcz dodajemy do przyrządzonych już potraw, na surowo.
Pamiętaj o przyjmowaniu płynów
![pij plyny](http://www.skoknawage.pl/wp-content/uploads/2017/06/pijplyny.jpg)
Przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów jest podstawą każdej diety. Również na diecie lekkostrawnej należy dostarczać do organizmu minimalnie 2 litry wody dziennie. Trzeba jednak pamiętać, iż nie wszystkie napoje są dozwolone.
Zalecane napoje:
- woda,
- czarna herbata,
- owocowa herbata,
- zielona herbata,
- soki warzywne i owocowe,
- mleko.
Napoje, które należy wykluczyć:
- alkohol,
- kawa,
- gorąca czekolada,
- kakao.
Stawiaj na potrawy gotowane!
![gotuj w garnku](http://www.skoknawage.pl/wp-content/uploads/2017/06/gotujwgarnku.jpg)
Wiemy już, że smażenie posiłków na diecie lekkostrawnej jest niedozwolone, bowiem potrawy takie obciążają organizm i są trudne do strawienia. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie w wodzie bądź na parze. Posiłki przyrządzane w ten sposób są doskonale przyswajalne dla żołądka, a ponadto nie tracą cennych składników odżywczych. Do tego są niskokaloryczne, więc łatwo można pozbyć się nadmiaru kilogramów.
Na koniec lista produktów zalecanych na diecie lekkostrawnej:
Warzywa i owoce
- gotowane ziemniaki
- puree ziemniaczane
- marchew,
- fasolka szparagowa,
- pomidory,
- sałata,
- buraki,
- szpinak,
- owoce cytrusowe,
- jabłka.
Mięso i ryby
- kurczak,
- indyk,
- wołowina,
- cielęcina,
- chuda szynka,
- sandacz,
- dorsz,
- szczupak.
Produkty zbożowe
- białe pieczywo,
- kasza jęczmienna,
- kasza jaglana,
- kasza manna,
- suchary,
- ryż.
Tłuszcze
- masło,
- olej słonecznikowy,
- olej sojowy,
- śmietana słodka.
Każdy z nas wie, że decydując się nie dietę należy zrezygnować ze słodkości. Jeżeli jednak jesteś łakomczuchem i nie możesz wytrzymać ani dnia bez czegoś słodkiego, przedstawiamy parę produktów, które ''osłodzą Ci życie'' :
- dżem,
- marmolada,
- miód,
- cukier.
- ciasto drożdżowe,
- przetwory owocowe,
- biszkopty,
- herbatniki.