fbpx
  • Home
  • Dietetyczne zupy – 5 pomysłów na przepisy
dietetyczne zupy

Dietetyczne zupy...Dietetyczne jedzenie, jakim są zdrowe zupy to świetny przepis na lekki obiad. Odchudzanie zupami staje się coraz bardziej modne, ale przede wszystkim może ono być skuteczne.

Jak przyrządzać proste zupy, aby stanowiły one potrawy dietetyczne?

#1

Brakuje Ci pomysłów na śniadanie? W tym poradniku znajdziesz 50 pysznych i zdrowych przepisów na koktajle na śniadanie do 350 kcal (świetne rozwiązanie dla osób na diecie odchudzającej).

Jakie warzywa warto stosować?

Dietetyczne zupy odchudzajace sporządza się z różnego rodzaju warzyw oraz chudego mięsa.

Które warzywa najlepiej urozmaicą dietetyczne zupy? Poniżej podajemy ilość kalorii w stu gramach ugotowanych warzyw.

  • Kapusta - 23 kalorie, zawiera witaminę C, cenny wapń oraz błonnik ułatwiający trawienie.
  • Brokuł - 24 kalorie, zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, jest także doskonałym źródłem potasu. 
  • Papryka - 28 kalorii, zawiera więcej witaminy C i, co warto wiedzieć, papryka jako jedno z nielicznych warzyw traci bardzo niewiele tej witaminy podczas obróbki termicznej. 
  • Kalafior - podobnie jak w przypadku kapusty 23 kalorie, zawiera cenne węglowodany złożone, które ułatwiają utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi, a także błonnik oraz witaminę C. 
  • Pomidor - 18 kalorii, obok brokuła jest jednym z najcenniejszych źródeł potasu, zawiera także witaminę C. 
  • Dynia - 20 kalorii, zawiera cenny błonnik, witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor i potas. 
  • Ogórek kiszony - 11 kalorii, jest doskonałym źródłem witaminy C, witaminy A oraz probiotyków. 

Wymienione powyżej warzywa, poza dynią, mają niski indeks glikemiczny (1). Sporządzane z nich dietetyczne zupy warzywne to dania niskokaloryczne, a jednocześnie obfite w witaminy i niezbędne dla zdrowia składniki mineralne. 

W czasie odchudzania należy natomiast z dużą rozwagą stosować takie warzywa jak: marchew (zwłaszcza gotowana ma wysoki indeks glikemiczny), ziemniaki, buraki, bób, kukurydzę oraz zielony groszek.

Wymienione warzywa, choć są zdrowe, to jednak ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie ułatwią odchudzania.

przepisy na zupy

Co poza jarzynami?

Dietetyczne zupy odchudzające warto przyrządzać z wykorzystaniem chudej wołowiny oraz mięsa drobiowego. Zawartemu w mięsie białku zawdzięczamy szybszą przemianę materii oraz poczucie sytości.

Zupy warto przyprawiać takimi przyprawami jak :

Warto także stosować świeże zioła. Przyprawy te poza tym że dodają smaku potrawom, przyspieszają także metabolizm.

Jak często spożywać zupy warzywne?

Zupy na odchudzanie mogą zastąpić wszystkie posiłki w ciągu dnia, jest to świetny pomysł na zdrowy i bezpieczny detoks, który umożliwia oczyszczanie organizmu.

Należy jednak pamiętać o tym, że detoks nie może być stosowany dłużej niż siedem dni. Dietetyczne zupy odchudzające mogą także stanowić część obiadu. Nie musimy się wówczas przejmować ograniczeniami czasowymi. 

Przepisy na zupy, jakie możemy znaleźć w sieci, pozwalają w szybki sposób przygotować dobre zupy, które można spożywać ze smakiem, ciesząc się równocześnie systematyczną utratą wagi

Dietetyczne zupy odchudzające - przykładowe przepisy

Zupa warzywna

Składniki:

  • połowa kapusty
  • 6 dużych cebul
  • 6 pomidorów
  • 3 łodygi selera
  • 2 zielone papryki
  • sól, pieprz oraz inne ulubione przyprawy. 

Wykonanie: 

Powyższe składniki pozwolą na przygotowanie zupy, która wystarczy na jeden dzień diety. Warzywa należy pokroić w kostkę i umieścić w garnku z wodą. Wody powinno być objętościowo dwukrotnie więcej niż warzyw.

Garnek należy postawić na wolnym ogniu i gotować, dopóki warzywa nie będą miękkie. Podczas gotowania można przyprawić zupę do smaku.

Tak sporządzona zupa może być spożywana zarówno na ciepło, jak i na zimno o dowolnej porze dnia i w każdej ilości. Spożywanie tej zupy przez 7 dni pozwoli na oczyszczenie organizmu. 

smaczne zupy

Zupa z dyni

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 szklanki rosołu wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, kminek 

Wykonanie: 

Dynię należy obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, cebulę należy posiekać. Na oleju z pestek dyni zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodać pokrojoną dynię i zalać bulionem.

Zupę należy dusić 15 minut, doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem. Gotową zupę należy zmiksować, następnie zaprawić jogurtem i posypać uprażonymi pestkami dyni. Pyszna zupa odchudzająca gotowa!

zupa z dyni

Zupa krem z pomidorów

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 średniej wielkości marchew
  • sól, pieprz, curry, oregano do smaku
  • łyżka oliwy 

Wykonanie:

Sparzone i obrane z skórki pomidory należy pokroić w kostkę. Cebulę i marchew pokroić w talarki, czosnek drobno posiekać. 

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić marchew, cebulę i czosnek, następnie dodać oregano, curry oraz pomidory i dusić przez chwilę.

Całość zalać bulionem i gotować dopóki warzywa nie będą miękkie. Po ugotowaniu zupę zmiksować oraz doprawić solą i pieprzem. Dietetyczne zupy krem to doskonały pomysł na zdrowy i sycący posiłek.

zupa krem

Zupa fit ogórkowa

Składniki: 

  • 5 sztuk ogórków kiszonych
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1,5 litra wody
  • 2 ziemniaki
  • pieprz, sól 

Wykonanie:

Włoszczyznę należy pokroić w słupki lub kostkę, a następnie zagotować. Ogórki należy pokroić w drobną kosteczkę lub utrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do gotujących się jarzyn. 

Całość należy gotować pod przykryciem ok 20 minut. Pod koniec gotowania można dolać do smaku wody z ogórków. 

Lato to sezon na zupy owocowe, wprawdzie nie są one zbyt dietetyczne, ale po pewnej modyfikacji przepisów, mogą się nimi także cieszyć osoby będące na diecie

zupa fit

Zupa owocowa z jabłek i owoców dzikiej róży

Składniki:

  • 20 dag surowych owoców róży
  • 0,75 l wody
  • pół kilograma kwaskowatych jabłek
  • mleko zagęszczone zamiast słodkiej śmietanki
  • łyżeczka mąki 

Wykonanie:

Owoce róży należy, po zalaniu gorącą wodą, zagotować, następnie przecedzić i odcisnąć. Jabłka należy ugotować, a po ugotowaniu przetrzeć wywaru, który można zagęścić mlekiem oraz mąką.

Całość powtórnie należy zagotować a następnie dodać wywar z róży. Tak przygotowaną zupę można podawać z grzankami. 

proste zupy

Przyrządzane w ten sposób smaczne zupy można jeść bez żadnych ograniczeń. Warto zmieniać proporcje warzyw, tak aby smak zup zmieniał się od czasu do czasu, pozwoli to uniknąć monotonii.

Dietetyczne przepisy wykluczają natomiast używanie masła, zabraniają także zagęszczania zup śmietaną. Mimo tych ograniczeń, zupy domowe mogą być bardzo smaczne!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}