fbpx
  • Home
  • Kasza bulgur – zalety i właściwości odchudzające
kasza bulgur

Kasza bulgur...Marzysz o pięknej sylwetce? Chcesz zadbać o swoje zdrowie, a do tego ładnie wyglądać i przyciągać wzrok innych? Od dłuższego czasu próbujesz schudnąć, ale zauważasz małe efekty? W dużej części wszystko zależy od naszej diety.

Co włączyć do jadłospisu, żeby móc jeść smaczne i sycące posiłki, które pomogą zrzucić zbędne kilogramy? Dietetycy polecają jeść kaszę bulgur.

Dlaczego akurat ją? Ponieważ zawiera w sobie wiele cennych właściwości oraz skutecznie pomaga schudnąć. Już dziś włącz ją do swojej diety i ciesz się spektakularnymi efektami. 
Kasza bulgur gotowanie, właściwości, cena, wpływ na odchudzanie - chcesz dowiedzieć się więcej na jej temat? Koniecznie czytaj dalej. 

drobna kasza

Z czego jest wytwarzana?

Ta niezwykle delikatna oraz lekkostrawna kasza wytwarzana jest z najzdrowszej, twardej pszenicy durum. Każdy z produktów wytworzonych z tego rodzaju pszenicy jest bardzo zdrowy dla organizmu – dostarczy bowiem wielu cennych składników odżywczych, a także pomoże schudnąć. 

Pszenica durum uprawiana jest na Bliskim Wschodzie oraz w Północnej Afryce. Do jej uprawy potrzebny jest suchy, kontynentalny klimat. Lekko orzechowa w smaku kasza powstaje w procesie parzenia, suszenia i delikatnego mielenia ziaren durum.

Najzdrowsza kasza na świecie

Powszechnie uznaje się, że każda kasza jest zdrowa, dlatego warto włączyć ten produkt do swojej diety. Jednak która z kasz jest najlepsza? 

Wielu dietetyków pochodzących z krajów arabskich, mających na co dzień styczność z kaszą bulgur uważa, że dzięki swoim właściwościom zasługuje ona na miano najzdrowszej kaszy na świecie.

rodzaje kasz

Czym różni się od innych kasz?

Czym kasza bulgur wyróżnia się na tle innych kasz? Czy rzeczywiście jest od nich lepsza? Każda z kasz ma swoje zalety, jednak turecka odmiana kaszy otrzymywana z pszenicy durum poszczycić się może na tle innych kasz największą ilością błonnika pokarmowego, a także niskim indeksem glikemicznym.

Kasza ta zawiera w sobie również kwas foliowy ważny dla kobiet w ciąży, a także niezbędny do prawidłowej syntezy DNA. Ponadto wyróżnia się dużą zawartością cennej witaminy B3. O dokładnych właściwościach pozostałych kasz można przeczytać tutaj.

Kasza bulgur cena

Na korzyść tej kaszy przemawia również cena. Za kilogram kaszy bulgur trzeba zapłacić jedynie 7 złotych. Jest ona bardzo wydajna, pęcznieje po gotowaniu i pozwala na długo zachować uczucie sytości. 

Warto zdecydować się na jej zakup ze względu na niską cenę oraz liczne prozdrowotne właściwości.

Czemu kasza bulgur pomaga schudnąć?

Kasza na diecie jest wyjątkowo polecana przez dietetyków. Dotyczy to zwłaszcza kaszy bulgur, która pomaga schudnąć dzięki dużej zawartości błonnika (18,3 g błonnika w 100 g suchej kaszy) oraz niskiemu indeksowi glikemicznemu.

Warto wiedzieć:  kasza bulgur jest mało kaloryczna, 100 g ugotowanej kaszy ma zaledwie 83 kcal. Z tego względu jest to idealna kasza na odchudzanie.

  • błonnik – powoduje długo utrzymujące się uczucie sytości po posiłku, ponieważ zmniejsza szybkość opróżniania żołądka. Pomaga zmniejszyć apetyt, a także doskonale reguluje wchłanianie tłuszczów oraz cukrów. Chroni także przed cukrzycą i skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Doskonale oczyszcza jelita i przeciwdziała tworzeniu się zatwardzeń.
  • niski indeks glikemiczny - wspomaga odchudzanie. Po zjedzeniu produktu o niskim indeksie glikemicznym poziom cukru we krwi podnosi się powoli, długo się utrzymuje w organizmie na stałym poziomie, a następnie powoli spada. Dzięki czemu długo możemy czuć uczucie sytości. Poziom cukru będzie obniżać się na skutek zużycia przez mózg, a nie z powodu zamiany w glikogen, którego nadmiar sprzyja tyciu. Wolny spadek cukry wpływa także na spadek insuliny, dzięki czemu może działać glukagon, hormon stymulujący spalanie tłuszczu.
kasza na odchudzanie

Kasza bulgur właściwości

Kasza bulgur słynie z wielu prozdrowotnych właściwości. Nie tylko skutecznie odchudza, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych.

  • zapewnia równowagę układu nerwowego – zawarte w niej witaminy z grupy B usprawnią funkcjonowanie układu nerwowego. Uśmierzają stres, uspokajają i poprawiają pamięć oraz koncentrację. Dodatkowo łagodzą ból głowy i poprawiają wygląd skóry.
  • polepsza samopoczucie - węglowodany zawarte w kaszy bulgur wpływają na podwyższenie poziomu serotoniny, czyli tak zwanego hormonu szczęścia.
  • wzmacnia serce – kasza bulgur jest cennym źródłem magnezu, potasu, wapnia oraz sodu. Pierwiastki te mają pozytywny wpływ na pracę serca, regulują ciśnienie oraz chronią przed zawałem.
  • zmniejsza poziom cholesterolu – dzięki temu chroni przed wystąpieniem miażdżycy, zakrzepicy, a także udaru mózgu.
  • wspomaga prawidłowy rozwój płodu – kasza zawiera kwas foliowy polecany zwłaszcza dla kobiet będących w ciąży lub planujących w nią zajść. Doskonale przeciwdziała wytworzeniu się wad rozwojowych płodu.
  • zwalcza anemię – kasza ta zawiera dużą ilość żelaza oraz kwasu foliowego, które skutecznie zwalczają anemię.
  • wzmacnia wzrok – zawiera luteinę, która wzmacnia oczy i chroni je przed różnymi chorobami.

Kasza bulgur jak gotować?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak ugotować kaszę bulgur - czy tak jak inne rodzaje kasz, czy może inaczej?

Okazuje się, że inaczej. Gotowanie kaszy bulgur jest bardzo łatwe, należy jednak wziąć pod uwagę rodzaj kaszy, który mamy w domu, ponieważ istnieją jej dwie odmiany: drobna kasza oraz gruba kasza. Każdą z nich należy gotować w inny sposób.

  • odmiana gruboziarnista – należy wrzucić ją do wrzącej i lekko osolonej wody na około 8 minut.
  • odmiana drobnoziarnista - wystarczy zalać ją gorącą wodą lub bulionem, przykryć i odczekać około 15-20 minut.

Kasza bulgur przepisy

Kurczak z kaszą bulgur

Najprostszym dietetycznym daniem jest przygotowanie mięsa z kurczaka na parze oraz podanie go razem z ugotowaną kaszą bulgur. Mięso można odpowiednio doprawić, aby nadać mu wyrazisty smak. 

Wystarczy natrzeć kurczaka z obu stron solą, czosnkiem, oregano, oraz słodką papryką. Mięso na parze należy dusić przez około 20 minut, aż do momentu, gdy stanie się miękkie.

Warto wiedzieć:  długość duszenia jest uzależniona od wielkości piersi z kurczaka. Ugotowaną kaszę bulgur możemy doprawić do smaku.

Wystarczy w garnku roztopić masło i oliwę, dodać pokrojoną cebulę i przyrumienić ją. Następnie wymieszać razem z wcześniej ugotowaną kaszą.

Polecane są również przepisy na kurczaka z warzywami i kaszą bulgur oraz na kaszę bulgur z kurczakiem i cukinią.

Kisir, czyli sałatka z kaszą bulgur

Do ugotowanej kaszy dodajemy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny oraz przyprawy: pietruszkę, paprykę i miętę. Składniki należy wymieszać.

salatka z kasza

Deser z kaszy bulgur

Ugotowaną kaszę, ¾ szklanki mleka kokosowego, pół szklanki wiórek kokosowych oraz 2-3 łyżki syropu klonowego miksujemy w blenderze. Przekładami do miseczki i ozdabiamy ulubionymi owocami.

Sałatka z warzywami i kaszą bulgur

Gotujemy kaszę. Na patelni przez 5 minut dusimy szpinak, dolewając ¼ szklanki wody. Następnie dodajemy do niego pokrojone warzywa: marchew, paprykę, kukurydzę, a także pokrojone na kostkę pieczarki.

Dolewamy wody i wszystko dusimy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy na patelnię ugotowaną kaszę, danie przyprawiamy: papryką, curry, pieprzem, czosnkiem granulowanym, bazylią, oregano oraz kilkoma kroplami sosu sojowego.

Warto wiedzieć:  jeśli chcemy, możemy dla przełamania smaku dodać również ziarna słonecznika oraz żurawinę.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}