fbpx
  • Home
  • Domowy chleb – 3 przepisy na zdrowy chleb
domowy chleb

Domowy chleb...Chcesz cieszyć się smakiem domowego chleba?  Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe pieczywo!

Zanim jednak weźmiesz się za pieczenie, przeczytaj o tym, jak spożywanie chleba wpływa na ludzkie ciało i jakie pieczywo będzie dla Ciebie najlepsze. 

Warto dowiedzieć się, co zawiera chleb, który zazwyczaj kupujesz, ponieważ całkiem możliwe, że nie jest on dla Ciebie odpowiedni, zwłaszcza jeśli spożywasz go w dużych ilościach. Jaki zatem jeść chleb, by nie tyć i czuć się dobrze?

chleb graham

Rodzaje chleba 

Główny podział pieczywa wygląda następująco: 

  • pieczywo pszenne,
  • pieczywo żytnie,
  • pieczywo mieszane z dodatkiem drożdży lub zakwasu (pszenno-żytnie lub żytnio-pszenne).

Pieczywo dzielimy też na: 

  • pytlowe (białe, z mąki wielokrotnie przesiewanej)
  • razowe (z pełnego ziarna mielonego tylko raz.)

Białe pieczywo z mąki pszennej - kto powinien z niego zrezygnować? 

Niestety pszenica, nawet ta z ekologicznych upraw, jest zmodyfikowana genetycznie (1) i nie może się równać ze zbożem, które było uprawiane kilkadziesiąt lat temu.

Ma mniej witamin i minerałów, poza tym obfituje w gluten, który w dużych ilościach szkodzi każdemu z nas, jest także bogata cukier o wysokim indeksie glikemicznym oraz dużo soli. 

Warto wiedzieć: białe pieczywo pszenne to żywność bogata w kalorie i niemal bez składników odżywczych.

Powstaje ono z wielokrotnie przemielonej mąki, pozbawionej otrębów zawierających to, co najcenniejsze. Im jaśniejsze pieczywo, tym gorsze! 

To pieczywo jest produktem, na który powinny uważać osoby chorujące na cukrzycę. Jest bardzo bogate w skrobię, która gwałtownie podwyższa poziom cukru we krwi i powoduje szybki wyrzut insuliny. Konsekwencją jest uczucie głodu i spowolnienie procesów spalania tłuszczu

Mimo że pieczywo pszenne nie uchodzi za zdrowy dietetyczny chleb, to nie można zapominać o tym, że jest on zalecany osobom ze stanami zapalnymi błony śluzowej żołądka oraz tym, którzy mają choroby infekcyjne z gorączką. 

Jeśli interesuje Cię dietetyczny chleb, miej na uwadze, że ten rodzaj pieczywa, jest: 

  • wysoce zmodyfikowany
  • bogaty w gluten
  • bogaty w cukier o wysokim indeksie glikemicznym
  • zawiera zbyt dużo soli
chleb zytni

Chleb żytni - dlaczego jest polecany?

Pieczywo żytnie jest ciemniejsze niż to, które powstaje z mąki pszennej, poza tym jest cięższe i niezbyt pulchne.

Jest dość bogate w składniki mineralne i witaminy z grupy B i witaminę E, zawiera także błonnik pokarmowy. 

Warto wiedzieć: razowy chleb z mąki żytniej jest uważany za najzdrowszy. Warto jednak pamiętać, że istnieją różne rodzaje chleba żytniego. Najbardziej ceniony jest chleb żytni na zakwasie. 

Chleb na zakwasie jest szczególnie wartościowy, ponieważ fermentacja zakwasu (naturalna) usuwa związki o działaniu rakotwórczym (2).

Poza tym pozwala zachować cenne składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. Jeśli chcesz jeść naprawdę zdrowy chleb, sięgnij właśnie po to pieczywo!

Chleb razowy - który wybrać? 

Ten rodzaj chleba powstaje z mąki mielonej tylko raz. Pieczywo razowe wypiekane jest z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej.

Biorąc pod uwagę to, co napisano powyżej, nietrudno się domyślić, że najlepiej wybrać chleb z mąki żytniej. Mieleniu zostają poddane całe ziarna wraz z ich bogatą w składniki odżywcze okrywą. 

Ciemne pieczywo razowe bez sztucznych substancji barwiących jest cennym źródłem składników odżywczych.

Jednak posiada dużo błonnika pokarmowego, dlatego powinny z niego zrezygnować osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym, nieżytem żołądka oraz wrzodami żołądka i dwunastnicy. 

A może jednak pszenica? 

W niektórych przypadkach warto jednak rozważyć pozostanie przy pieczywie z mąki pszennej. 

Chleb graham powstaje z drobno zmielonej mąki pszennej z dodatkiem wcześniej oddzielonych, grubo zmielonych części ziarna.

Podczas jego produkcji wykorzystywane są drożdże, a nie zakwas, dlatego polecany jest on osobom z problemami trawiennymi, które nie chcą jeść białego pieczywa, ale powinny zrezygnować z pełnoziarnistego chleba razowego. 

Wyjątkowo dobrą opinią cieszy się mąka uzyskana z pszenicy orkisz. Orkisz to jeden z najstarszych gatunków pszenicy, zawierający więcej składników odżywczych od zwykłej pszenicy.

Chleb orkiszowy bez domieszek innych ziaren jest zalecany między innymi alergikom - tolerują do nawet niektóre osoby wrażliwe na gluten. Orkisz:

  • wzmacnia serce,
  • zapobiega nowotworom,
  • chroni układ nerwowy.

Jaki chleb dla cukrzyka? 

Osoby z cukrzycą powinny jeść pieczywo o jak najniższym indeksie glikemicznym. Najbardziej odpowiedni będzie pełnoziarnisty chleb żytni, wskazane jest także pieczywo chrupkie. 

rodzaje chleba

Chleb bez glutenu

Coraz więcej osób rezygnuje z glutenu. Niektórzy robią to z przyczyn zdrowotnych, ale warto pamiętać, że panuje też moda na żywność bezglutenową, ponieważ białko to jest potencjalnie niebezpieczne dla osób, których organizm je toleruje.

Zboża są modyfikowane genetycznie i zawierają dużo więcej glutenu niż kilkadziesiąt lat temu. 

Pieczywo bezglutenowe powstaje z mąk bezglutenowych, które dość słabo wyrastają i są miałkie.

Nie można jednak zaprzeczyć, że domowy chleb bezglutenowy może smakować naprawdę znakomicie, poza tym dla wielu osób mąka bezglutenowa to najzdrowsza mąka! Mąki bezglutenowe:

  • kukurydziana
  • gryczana
  • ryżowa
  • kasztanowa
  • z ciecierzycy
  • amarantusowa
  • jaglana
  • sojowa 
  • owsiana

Kto chce zrobić chleb nie zawierający glutenu ma zatem szerokie pole do popisu!

Jaki chleb na diecie? 

Jeśli chcesz schudnąć i zastanawiasz się, który chleb będzie dla Ciebie najlepszy, pamiętaj, że ważne są nie tylko kalorie, ale także wartości odżywcze pieczywa.

Warto wiedzieć: nie zapominaj jednak o tym, że polecane osobom na diecie pieczywo pełnoziarniste może szkodzić osobom z nadwrażliwym żołądkiem. 

Ile kalorii ma kromka chleba? 

  • chleb biały - 64 kcal
  • chleb razowy orkiszowy - 96 kcal
  • chleb pełnoziarnisty żytni - 60 kcal

Jak zrobić domowy chleb? Trzy sprawdzone przepisy 

Chcesz cieszyć się wybornym smakiem zdrowego chleba - upiecz go samodzielnie! Nie wiesz jak zrobić chleb? To nie takie trudne! 

Domowy bezglutenowy chleb na zakwasie

Składniki:

  • 1/2 kubka mąki ryżowej
  • 1/2 kubka mąki jaglanej
  • 1/2 kubka mąki gryczanej
  • 2/3 kubka ciepłej wody
  • 1/3 soku kubka z ogórków kiszonych
  • 4 łyżki zakwasu gryczanego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kuminu
  • 1 łyżeczka soli

Składniki należy wymieszać w misce. Następnie przykrytą ręcznikiem kuchennym miskę odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin

Po tym czasie przełóż ciasto do wysmarowanej olejem i poprószonej mąką keksówki i ponownie odstaw przynajmniej na godzinę.

Do rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza piekarnika włóż keksówkę - wcześniej posmaruj oliwą odkryty wierzch ciasta.

Pieczenie chleba trwa 45 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Taki domowy chleb najlepiej smakuje na drugi dzień.

dietetyczny chleb

Domowy chleb pełnoziarnisty bez zagniatania 

Zastanawiasz się, jak bez zagniatania upiec domowy chleb z maki pełnoziarnistej, która jest przecież dość niewdzięcznym materiałem do zagniatania?

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • opcjonalnie nasiona słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni, czarnuszki

Wymieszaj w misce wszystkie składniki oprócz wody. Po dodaniu wody wymieszaj masę jeszcze raz.

Następnie wysmaruj prostokątną formę tłuszczem i obsyp mąką. Umieść ciasto w formie, przykryj folią do żywności i odłóż w ciepłe miejsce na 2 godziny

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i włóż do niego chleb bez folii. Piecz go 40 minut. 

ciemne pieczywo

Domowy chleb żytni na zakwasie

Jak upiec chleb żytni na żytnim zakwasie? Potrzebujesz: 

Składniki: 

  • 120 g mąka żytnia razowa
  • 250 g mąka żytnia jasna typ 720
  • 165 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Odsyp 150 g jasnej mąki i pomieszaj wszystkie składniki. Miseczkę z lepką mieszaniną odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny.

Dodaj do masy pozostałą mąkę, zagnieć. Przygotuj formę - wysmaruj ją tłuszczem i obsyp mąką lub otrębami. Przełóż ciasto do formy i zostaw przykryte jeszcze na 2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i umieść nim formę z ciastem. Ten domowy chleb powinien się piec około 40 minut

pieczywo chrupkie
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}